Leonard van Munster (Zwolle, 1972) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Parsons School of Art en Cooper Union in New York. Richtte in 1996 samen met P. Du Bois Reymond en M. Klaverstein het collectief DEPT op, waarna hij in 2001 zelfstandig verder ging. Van Munster werkt vaak in de openbare ruimte. De omgeving speelt een belangrijke rol en bepaalt grotendeels hoe zijn installaties worden ervaren. Op het eerste gezicht maken ze een vrolijke jongensachtige indruk, maar bij nadere beschouwing geven ze een diepere laag prijs. Verlangen, geluk en sentiment zijn terugkerende thema’s die verbeeld worden als gekoesterde herinneringen en levenswensen. Van Munster heeft zowel nationaal als internationaal diverse projecten gerealiseerd.
Under Heaven
Van Munsters werken zijn vaak als illusies of fata morgana’s die op totaal onverwachte plekken materialiseren. Zo doemt in een bedompte ruimte onder de A10 een ware fata morgana op (Under Heaven 02), vonden we op het (50 meter hoge) dak van het Stedelijk Museum Post CS in Amsterdam een boom met boomhut (Under Heaven 01) of een roze villa op de ruïne van een afgebrand huis in Colombia (Pink Villa Colombia). Deze werken bevinden zich allemaal ergens tussen de illusie en de fysieke realiteit. Ondanks hun aantrekkingskracht zijn ze vaak gemaakt van materialen als piepschuim, hout en plastic. Het contrast tussen de omgeving en zijn objecten is groot, waardoor het onbereikbare geluk aan de ene kant mooier maar aan de andere kant ook valser wordt. Romantiek die ‘streetwise’ is geworden. Als dromen lijken te vervagen, snij je ze zelf uit een blok piepschuim of stel je ze samen uit wat er voor handen is.
De Fabriek
In de Grote Zaal van De Fabriek kon Van Munster volledig zijn eigen plan trekken. De eerste en voor de hand liggende gedachte was dan ook om flink te bouwen aan een nieuwe installatie in de lijn van zijn recente werken. Langer verblijf in de ruimte zorgde voor een ander idee en daarmee een conceptuelere aanpak: deze ruimte vroeg om een groot gebaar: krachtig en poëtisch. Het werk laat in die zin weer een andere aanpak zien binnen van Munster’s werk, zonder de verwondering in de steek te laten: het is een installatie geworden die door een ‘simpele’ ingreep de ruimte volledig inneemt, iets dat alleen in een ruimte als De Fabriek mogelijk is.
Finissage: zondag 29 september 2013, aanvang 14.00 uur.
De Fabriek, Baarsstraat 38, 5615RG, Eindhoven, tel: +31 (0)40 255 15 30
Het nieuwe werk is te bezichtigen op zaterdag 28 en zondag 29 september van 13.00 uur tot 17.00 uur.
De Fabriek, Baarsstraat 38, 5615RG, Eindhoven, tel: +31 (0)40 255 15 30
De toegang is gratis.
Voor nader informatie: www.defabriekeindhoven.nl / www.Leonardvanmunster.com