MEDIAKUNST OP DE 53e BIËNNALE VAN VENETIË
MEDIAKUNST OP DE 53e BIËNNALE VAN VENETIË

Biënnale directeur Daniel Birnbaum heeft DROPSTUFF.nl officieel uitgenodigd aan de prestigieuze kunsttentoonstelling deel te nemen. DROPSTUFF.nl presenteert hier naast gevestigde Nederlandse kunstenaars ook werk van jong talent.

 

In samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen, Stedelijk Museum De Lakenhal en het Centraal Museum is hieruit een selectie gemaakt. Naast interactieve kunstwerken zullen in Venetië ook een aantal klassieke videowerken uit de collecties van deze musea worden getoond. Het  DROPSTUFF scherm is 60m2 en staat van 2 tot en met 7 juni op de kade tussen San Marco en Giardini, de Riva Ca’ di Dio direct naast vaporettohalte Arsenale.

SMS kunst
DROPSTUFF.nl wil in Venetië de aandacht vestigen op een nieuwe generatie kunstenaars en ontwerpers, die op een directe manier het publiek benadert. Geen witte museum muren maar interactieve kunst in de openbare ruimte. Door middel van SMS, bluetooth, touch screen en sensoren neemt het publiek aan de kunstwerken deel.

Bevelen opvolgen
Birdsdays van Wayne Horse is geen aaibare Tamagotchi maar een arrogante, lelijke haan die het publiek bevelen geeft. Leonard van Munster maakt random tweeluiken, welke door Google worden gegenereerd. David Kousemaker en Tim Olden van Blendid presenteren een werk dat wordt bestuurd door een Indiase werknemer die vanuit India live reageert op de voorbijgangers in Venetië. Daarnaast zijn er onder meer werken van Guido van der Werve en Klaas Kloosterboer te zien.

/////////////////////////////////////

Interactieve kunstwerken [6 maart- 14:00 uur]

In samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam en Museum De Lakenhal in Leiden worden twee nieuwe digitale en
 interactieve kunstwerken gepresenteerd. Leonard van Munster heeft het werk Correlation Dyptich gerealiseerd en
 Teun Castelein het werk Mijneigenpartij.nl. Beide kunstwerken dagen de voorbijgangers uit mee te doen via hun mobiele
 telefoon of via een touchscreen op straat.
 DROPSTUFF is een platform voor mediakunst dat een mix van digitale en interactieve kunstwerken van professionele
 kunstenaars en creatieve bijdragen vanuit het publiek -en met name jongeren- live uitzendt op een netwerk van schermen,
 geplaatst in musea, scholen, bibliotheken en stations. De programmering wordt aangestuurd vanuit een mobiel ‘glazen huis’
 met een gigantisch LED scherm, dat rondreist langs centrale pleinen in binnen- en buitenland.

Correlation diptych // Correlatie diptiek
door L. van Munster

Twee zooms van [stilstaande] beelden worden volgens het Ken Burns effect naast elkaar gepresenteerd. De gebruiker voert twee zoektermen in en de search engine zoekt daar vervolgens deafbeeldingen bij. Deze beelden zijn in eerste instantie afkomstig van de grootste beeldbank: het internet.

Uit de vele combinaties die per woord gevonden worden, selecteert de engine er 1 en maakt uit dit beeld een uitsnede. Langzaam zoomt de camera uit, om vervolgens over te gaan naar een volgende match.  Dit proces gaat oneindig lang door. De keuze van de match kan beinvloed worden door het aanleggen van een eigen beeld-database. Zo kunnen er privemappen aangemaakt worden die voorrang hebben op de Google search engine. De kunstenaar kan eigen beelden toevoegen die gekoppeld zijn aan specifieke zoektermen. Vervolgens kunnen scholieren en toeschouwers dit proces overnemen en uitbouwen.
De gebruikte woorden zijn in het klein onderaan het scherm te lezen en vormen de titel van de gevonden beeldcombinatie. Elke keer als iemand een nieuwe zoekterm invoert, springt dat scherm op zwart en verschijnt er een invoerveld. Via sms/e-mail/msm zijn de zoektermen in te voeren. Na goedkeuring [press enter] van de nieuwe zoekterm gaat de engine weer aan het werk. Door eigen zoektermen te verbinden aan zijn eigen database, krijgt het tweeluik een persoonlijke
lading,Zo kan er een digitaal dagboek ontstaan. Of een digitale reality show.
[denk aan search op datum]

stills from Correlation diptych,  L. van Munster


Pas op! Kunst! in Slotervaart

DROPSTUFF van 5 tot en met 22 maart op het Sierplein! Van 5 tot en met 22 maart 2010 komt dit mobiele internetcafé met LED scherm twee weken naar het Sierplein in Slotervaart. Hierop zullen de bijdragen van jongeren, scholieren, kunstenaars en anderen worden vertoond. pasopkunst  

 

Comments are closed.