Fortuna
Fortuna

Sponsoren: Elling yachting & Amsterdams fonds voor de kunst & Gemeente Amsterdam, stadsdeel Zuid, & Hello Zuidas & AkzoNobel & BPD Ontwikkeling & reporting Insight & Bouwatch
Met dank aan: Kuiper verzekeringen

20150310-IMK_6252-72dpiphoto: Matthijs Immink

 


photo: Peter Cox

Tip zie tv-program: NPO kunstprogramma Landinwaards

Fortuna, of Fanum Fortunae, was de Romeinse godin van het toeval, zowel van het geluk als van het ongeluk.

Het kunstwerk Fortuna is een tijdsbeeld kenmerkend voor de roerige periode waarin onze maatschappij zich bevindt.Een schip op haar zij staat niet enkel voor een schip dat niet verder kan maar tevens voor een schip dat weer kan gaan varen,….je dromen nastreven en de wijde wereld ontdekken. Uitdagingen aangaan.
Het is zoals het surinaamse gezegde: Mi kanto ma mi de ete, dat betekent letterlijk; ik ben gekanteld maar ik ben er nog…..
Met andere woorden, ik heb tegenslagen gekend maar ik geef niet op. Daar spreekt een enorme wilskracht en strijdbaarheid uit.
Ondanks alles leef je nog en ben je inderdaad nog in staat je dromen te verwezenlijken.

Van Munster: “Het Mahlerplein is een beetje een raar soort plein. Het lijkt er altijd te waaien. De eerste keer dat ik er was, sprak de dubbelheid van het plein me gelijk aan: De kantoren die er gevestigd zijn, zijn niet de minste. Veelal grote bedrijven die in de top van het bedrijfsleven staan… en dan zo’n leeg en kaal en saai plein. De witte bankjes op het plein doen me eerder denken aan plastic tuinmeubilair dan aan lederen fauteuils die je in een bank,- of notariskantoor verwacht.
Mijn eerste gedachte was om die leegte van het plein te gebruiken of te versterken. De leegte van een open zee kan heel mooi zijn.

In gedachten zag ik midden op het plein een groot indrukwekkend schip op haar zij liggen waar je omheen kunt lopen.
De kiel, die normaal niet te zien is, blijkt ineens gigantisch. Een beetje hetzelfde nietige gevoel als wanneer je omhoog kijkt langs de kantoortorens. Een schip heeft vele uiteenlopende associaties. Een schip staat voor vrijheid, voor reizen en voor ontdekken. De ontdekkingsreizigers ontdekten nieuwe continenten en brachten de vreemdste goederen mee terug. Tegenwoordig varen mega containerschepen dag en nacht af en aan.
Voor sommige mensen is wegvaren met een zeewaardig schip de ultieme droom. Het gevoel dat je alles achter je zult laten en de zeeën over trekt naar de mooiste tropische eilanden. Door een schip wordt een onbereikbaar paradijselijk eiland ineens bereikbaar. Het doet je fantaseren dat je er zelf ooit vandoor gaat.
Of denk aan supersonische jachten. Dit zijn luxe eilanden op zichzelf. De graadmeter om te laten zien hoe vermogend je bent.
Wat zijn de verschillende drijfveren van de werkende mens op de Zuidas

Na de enorme economische expansie en groei die de afgelopen jaren onbeperkt leek zie je nu ideële bedrijfsdoelstellingen ontstaan. Een zeewaardig schip als was het van een wereldreiziger of een luxe gestroomlijnde parelwitte versie van een snele zakenman.
Op het dek hangen vrolijk gekleurde lampjes te wiebelen in de wind. Binnen klinkt er muziek uit een transistor radiootje. Het doet je fantaseren dat je er zelf ooit vandoor gaat. Pak uit en zwembroek aan… Een romantisch beeld met een randje.”

Het kunstwerk Fortuna is een ‘site specific’ werk, waarbij de omgeving een belangrijk onderdeel uitmaakt in de beleving ervan.

Het idee lanceerde Van Munster al in 2012, toen hij artist in residence was op de Zuidas. Op uitnodiging van Stadsdeel Zuid heeft Van Munster het plan uitgewerkt en op haalbaarheid onderzocht.

Hij ontmoete in Dusseldorf de eigenaar van Elling yachting die voor dit project een gloednieuwe 15 meter lange ‘Elling E4’ beschikbaar stelde.
Dat de Elling na omslaan weer doorvaart is voor de eigenaar een mooie link. Bekijk hier de beelden van de elling 360 capize test : www.elling-yachting.com

Op 2 maart om 19:00 uur 2015 beginnen de takelwerkzaamheden aan kruising van de Amsteldijk en de Borcht waarna het vervoer van dit gigantische jacht over de weg naar het midden van het Gustav Mahlerplein.

contact:  L. van Munster  +31 629557518   fortuna[@ sign]Donleo.org

Opening was: op vrijdag de 13e 

16.30 uur ontvangst bij het schip op het Mahlerplein
17.00 uur Leonard van Munster heet gasten welkom en vertelt
17.10 uur officiële handeling door,.. “onder voorbehoud”
17.20 uur Champagne tegen het schip
brassband speelt:  “Mi kanto ma mi de ete”

Fd: 04-03-2015

artikel NRC in dec 2014:

Wikipedia: “Fortuna, of Fanum Fortunae, was de Romeinse godin van het toeval, zowel van het geluk als van het ongeluk.”

Comments are closed.