Abstede Damacy / Simcity Utrecht
Abstede Damacy / Simcity Utrecht

installatie tijdens Kunstmanifestatie Simcity
19 juni t/m 22 juni
Abstede Utrecht

SimCity is een bekend computerspelletje waarin de speler aan de virtuele stedelijke omgeving bouwt. Het gaat daarbij over de persoonlijke droom om een ideaal woonoord te scheppen. In Abstede hebben de bewoners misschien zo’n woonoord ontwikkeld, deze Utrechtse wijk bevindt zich als het ware in een blinde hoek van stedenbouwkundig gemeentebeleid, vlak buiten de singel. Planologisch ziet de buurt er chaotisch uit: braakliggende stukken groen en schuurtjes met aanbouw. De buurt is een uitnodigend doolhof, waarbij de neiging ontstaat om te zoeken naar een centrum.
Dertien kunstenaars kregen de opdracht van de Stichting Kunstmanifestatie op Locatie om op Abstede te reageren met in hun achterhoofd het spel waarbij men zich op de grens beweegt tussen het virtuele en de realiteit, tussen fantasie en werkelijkheid

Met dank aan Emmaus in Haarzuilens vanwege het beschik­baar stellen van het 2e hands mate­ri­aal..


Abstede Damashii, 2008

Leonard van Munster laat in Abstede een gebeurtenis uit de game: Katamari Damacy, in het echt plaatsvinden. Een leeg flesje zal door de wijk rollen. Aan dit kleine voorwerp zullen alle objecten waar het tegenaan komt kleven. De ‘bal’ moet zo groot worden dat het struiken, straatmeubilair en zelfs stukken pui wegslaat en meevoert. Uiteindelijk zal de kluwen ergens in de buurt tot stilstand komen. Tijdens de manifestatie is het eindresultaat te zien.
Als je om de bal heen loopt geeft hij een beeld van de buurt. De porceleinen beeldjes voor het raam van een huisje aan de dijk kleven nog aan een stuk vensterbank, ingeklemd tussen harken, spercieboontjes en een stuk schutting uit het volkstuincomplex aan de Minstroom.

\

schets: 005

Started with the building of the work.

A lot of people were telling me that this neighbourghood is rough. The work will be destroyed or they will put a light under it.

we will see……

the neighbourghood is very football minded during the EK.

To protect the work in progress, I put a orange cover over it at the end of every day…


Emmaus in Haarzuilens sponsort door materiaal beschikbaar te stellen..

VIOS Bouwgroep BV bleek bereid een van hun zeecontainers in gebruik te geven als tijdelijke werkruimte en opslag.

SimCity, Utrecht
19 – 22 juni /
opening:
donderdag 19 juni 2008
van 17.00 tot 21.00 uur
Abstede, Utrecht
op grasveld tussen de Abstededijk en het Minhof.

infopunt: Hiëronymuserf, nabij Maliesingel 120
kunstmanifestatie van SKOL [www.kunstoplocatie.nl]


Abstede damacy, 2008 from donleo on Vimeo.
Film en montage: Studio XLM videoproducties en montage

 

 

 

 

Comments are closed.